Inspreekreactie ROCOV op voorgenomen bezuinigingen
Inspreekreactie ROCOV Gelderland – Stadsregio
t.b.v. hoorzitting provincie Gelderland 23 juni a.s.
Het ROCOV Gelderland – Stadsregio maakt zich zorgen over de toekomst van de vereniging. De provincie Gelderland heeft namelijk aangekondigd drastisch te willen gaan bezuinigen en flink te gaan snijden in de subsidies. Ook het ROCOV krijgt voor de uitoefening van haar taak o.a. subsidie van de provincie Gelderland. Als de plannen van de provincie doorgaan, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de wijze van consumenteninspraak op het regionale openbaar vervoer.
Op grond van de Wet Personenvervoer 2000 hebben consumentenorganisaties recht op inspraak op het regionale openbaar vervoer om daarmee ook de OV-reiziger een stem te geven. In de provincie Gelderland hebben een aantal consumentenorganisaties zich verenigd in het ROCOV Gelderland – Stadsregio. Het ROCOV is daarmee het officiële overleg- en adviesorgaan waarin regionale consumentenorganisaties inspraak uitoefenen op het OV in de provincie Gelderland en de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Aan het ROCOV nemen deel: ROVER, Samenwerkende Bonden van Ouderen Gelderland, Zorgbelang Gelderland, de Fietsersbond, Voorlichtings Advies Commissie Gelderland, Studentenvakbond AKKU, Vereniging voor Kleine Kernen en de Gelderse Milieufederatie.
Het ROCOV is een vereniging waarin bovengenoemde consumentenorganisaties samenwerken en gezamenlijk adviseren aan de vervoerders en de twee OV-autoriteiten, de provincie Gelderland en de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Dit is geregeld op basis van een convenant tussen het ROCOV en de hierboven genoemde overheden. De vervoerders en de OV-autoriteiten zijn verplicht het advies van het ROCOV te vragen over zaken als dienstregelingen, tarieven en aanbestedingen. Het ROCOV adviseert gevraagd en ongevraagd. Maar als het zelf signalen opvangt van reizigers kan dat ook aanleiding zijn voor een advies. Het ROCOV Gelderland – Stadsregio behartigt daarmee de belangen van de OV-reiziger in de gehele provincie Gelderland.
De laatste jaren timmert het ROCOV flink aan de weg. Naast de advisering over tarief- en dienstregelingwijzigingen is er veel tijd en energie gestopt in de advisering met betrekking tot de aanbestedingen van het Gelderse OV en de OV-chipkaart. En met succes: Het ROCOV heeft zich tot het uiterste ingespannen voor een goed werkende OV-chipkaart in de stadsregio. Door voortdurend aandacht te blijven vragen voor de problemen is bereikt dat het ROCOV structureel met de stadsregio aan tafel zit om een oplossing te vinden voor de vele problemen om daarmee tegemoet te komen aan het belang van de reiziger. Ook heeft het ROCOV voor elkaar gekregen dat er een extra late trein is gaan rijden tussen Arnhem en Winterswijk en hebben we bereikt dat de verplichte overstap in Druten bijna volledig is opgeheven.
Afgelopen najaar is er een evaluatie uitgevoerd naar de werkwijze van het ROCOV en hoe het zich in de toekomst verder kan ontwikkelen. Het bestuur is inmiddels aan de slag gegaan met het opstellen van een meerjarig beleidsplan om het ROCOV meer inhoud en professionaliteit te geven zodat het geluid van de reiziger nog meer gehoord gaat worden. Dit mede op verzoek van de provincie en stadsregio om het ROCOV meer slagkracht te geven om daarmee de reiziger nog nadrukkelijker een stem te geven en de consumenteninspraak op het regionale OV kwalitatief te verbeteren.
De laatste weken heeft het ROCOV in de pers moeten lezen dat ook het openbaar vervoer niet gaat ontkomen aan de grootschalige bezuinigingsoperatie die de provincie Gelderland in gang wil zetten. Dit ondanks het feit dat het OV een belangrijke kerntaak en daarmee een speerpunt van de provincie is. Daarnaast hebben wij begrepen dat ook het ROCOV zelf getroffen gaat worden door het besparingsplan van de provincie.
Zoals hierboven is aangegeven timmert het ROCOV nadrukkelijk aan de weg, mede op verzoek van de provincie Gelderland. Het ROCOV heeft die handschoen inmiddels opgepakt. Echter, wij worden nu geconfronteerd met plannen die ook het ROCOV direct maar ook indirect gaan raken met als gevolg een grote mate van onzekerheid. Wil de provincie Gelderland doorgaan met een verdere kwaliteitsverbetering van de reizigersinspraak, het belang van de reiziger beter tot zijn recht laten komen, het openbaar vervoer vanzelfsprekender, eenvoudiger en klantgerichter maken dan hoort daar een kwalitatief slagvaardig ROCOV bij. Een directe korting op de subsidie gaat betekenen dat er bezuinigd moet worden op de door ons ingehuurde professionele ondersteuning. Daarnaast behoeft het geen betoog dat het ROCOV niet kan functioneren zonder de betrokkenheid en inzet van de aangesloten consumenten- en belangenorganisaties. Een bezuiniging op deze organisaties zal het ROCOV indirect ook nog een keer gaan raken omdat er vanuit deze organisaties dan geen tijd, menskracht en middelen ten gunste aan het ROCOV kan worden gegeven.
Dit alles kan betekenen dat de rol van het ROCOV behoorlijk wordt beperkt met als uiterste consequentie het volledig stopzetten van onze activiteiten. Naar onze mening is dat in strijd met de ambitie die de provincie Gelderland heeft om de consumenteninspraak op het regionale openbaar vervoer te verbeteren. Verder vragen wij ons af hoe de provincie Gelderland, mocht het ROCOV gedwongen worden om haar taken neer te leggen, gaat voldoen aan de wettelijke plicht van de Wet Personenvervoer 2000 inzake consumenteninspraak. Gaat de provincie dan zelf de reiziger horen? Het ROCOV zet hier grote vraagtekens bij en vreest dat er dan een situatie gaat ontstaan dat er onvoldoende rekening zal worden gehouden met de belangen van de kleine kernen, studenten of van mensen met een beperking. Dat zou uitermate jammer en vooral zeer onwenselijk zijn.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Ben Mouw, voorzitter van het ROCOV Gelderland – Stadsregio, te bereiken op tel. nrs. 055 – 578 81 53 of 06 – 51 27 38 46. Via e-mail: b.mouw@telfort.nl